Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative


Go to content

Conferinta 2014


Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative (CDPSA)Avem deosebita onoare de a va invita sa participati la

A III-a Conferinta
Administratia publica în situatii de criza

24 Octombrie 2014
Centrul International de Conferinte SNSPA BucurestiMotto: „ ...viata unui stat nu urmeaza totdeauna un mers regulat, accidente pot sa se intâmple, pericole pot sa apara, care sa ameninte integritatea sau chiar existenta statului... Toate aceste situatiuni de fapt... fie ca sunt provocate de oameni, fie ca sunt produse de fortele naturei, sunt anormale... Pentru ca organismul social sa poata rezista pericolului... este necesar ca puterea politica permanenta, adica puterea executiva... sa aiba posibilitatea de a aduce modificarile necesitate de imprejurari... Trebuie sa recunoastem deci, puterei executive o activitate pentru timpuri normale si o activitate pentru timpuri de criza, timpuri anormale.” (P. Negulescu – Tratat de Drept administrativ român, vol. 1, Ed. a III-a, Bucuresti, Tipografiile Române Unite, 1925, pag. 325-326)


Entitatile statale s-au confruntat, inca de la inceputul existentei acestora cu pericole, situatii critice - in plan militar sau social – situatii care au evoluat odata cu dezvoltarea statala. De-a lungul timpului, viata normala a societatilor – politica, economica, sociala – poate fi amenintata de diferiti factori de risc, care genereaza circumstante speciale, atipice si dau nastere unor stari speciale, exceptionale.
Romanii au formulat dictonul
salus rei publicae, suprema lex esto pentru a justifica imperativul ca in astfel de circumstante sa se intervina energic si neintârziat pentru instaurarea starii de normalitate. Astfel de masuri nu pot fi intreprinse decât prin instituirea in societate, pe perioade limitate de timp, a starilor exceptionale.
Ce reprezinta, ce continut au, poate fi identificata o ipoteza precisa determinata a circumstantelor exceptionale?
Cum se manifesta exercitiul puterii in circumstante exceptionale? Ce consecinte se produc asupra drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor? Putem identifica o insuficienta legalitate legitima sau o legalitate speciala, derogatorie?
Iata câteva intrebari carora specialistii in drept public si stiinte administrative trebuie sa le gaseasca raspuns, inclusiv prin grupuri de reflectie constituite in acest scop. Un raspuns stiintific adecvat poate argumenta, fundamenta
decizii temeinice, durabile.
Pe fondul starilor exceptionale, se pot produce abuzuri, se poate manifesta arbitrariul. Ii este permis Executivului sa ia orice masuri atunci când statul este pus in pericol? Un alt dicton latin statueaza:
ubi societas, ibi jus!

Poate urgenta reglementarii echivala cu existenta unei situatii extraordinare sau aceasta se impune a fi insotita de existenta unei sari de fapt obiective, cuantificabile, independenta de vointa celui care reglementeaza?
Circumstantele exceptionale, in raport de natura valorilor amenintate, de efectele pe care le creeaza pot genera stari exceptionale, crize, care se abat de la starea de normalitate.
Pornind de la realitatea existentei crizelor, se cuvine sa luam in seama necesitatea constituirii unui sistem de gestionare a acestora. Este sistemul de management al situatiilor de urgenta suficient de elastic, articulat, performant ? Exista cumva paralelisme, suprapuneri de competente?


In mod necesar, pentru a da un raspuns adecvat starilor exceptionale, statul trebuie sa isi dezvolte o capacitate administrativa corespunzatoare. Accentul trebuie pus, inclusiv pe consolidarea sistemelor de alerta timpurie.
Crizele pot afecta toate dimensiunile unui stat: institutionale, economice, sociale, juridice, etc.
Dreptul, cel public in special, precum si stiintele administrative, sunt chemate sa ofere solutii, normative sau pe planul politicilor publice, temeinice, fundamentate stiintific, care sa stea la baza deciziilor administrative.


Prin conferinta organizata la data de 24 octombrie 2014, Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative al SNSPA, in parteneriat cu Institutul de Drept Public si Stiinte Administrative al României si Societatea Academica de Stiinte Administrative, cu sprijinul Ministerului Educatiei Nationale, a continuat o traditie inceputa in anul 2008 si ajunsa la cea de-a VII-a editie.


Specialisti de prestigiu ai mediului universitar din Bucuresti, Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, Brasov, Constanta,
Craiova, Chisinau, magistrati, avocati, inalti functionari publici, au dezbatut teme de actualitate, care au surprins aspecte ale functionarii administratiei publice in circumstante exceptionale, in situatii de criza.
Lucrarile conferintei – comunicari, dezbateri, puncte de vedere – sunt reunite si diseminate printr-un volum publicat de o editura prestigioasa, dorindu-se a fi un reper al cercetarii stiintifice a problematicii puse in dezbatere.Prof. E. BalanProgramul conferintei poate fi descarcat aici.


Asa cum am procedat si la intâlnirile anterioare, ne propunem ca participarea la Conferinta sa ne permita constituirea intr-un grup de reflectie pe problematica unor teme actuale ale dreptului public si stiintelor administrative. In acest context, va indemnam sa reflectam impreuna si sa formulam raspunsuri la teme precum:

* Starea de criza si manifestarile sociale ale acesteia
*Modificari impuse cadrului normativ si practicii administrative de starea de criza;


Va asteptam cu interes alaturi de noi convinsi fiind ca prezenta dumneavoastra va adauga soliditate dezbaterilor.Inscrierea lucrarilor
Va rugam sa
utilizati formularul electronic de inscriere.

Lipsa acestor date in timp util va face imposibila inregistrarea dumneavoastra in programul conferintei.

Lucrarile conferintei vor fi publicate in
volumul conferintei, editie cu ISBN, la o editura de prestigiu recunoscuta CNCSIS ori la o editura internationala. Lucrarile redactate in limba engleza vor avea prioritate in selectia in vederea publicarii.Termene limita

Termen de predare a lucrarilor acceptate in formatul conferintei: 06 Octombrie 2014, ora 17.00 (ora Romaniei)

Comitetul de organizare

Prof.univ.dr. Emil Balan
Lect.univ.dr.Cristi Iftene.
Lect.univ.dr. Marius Vacarelu
Lect.univ.dr. Dragos Troanta
Lect.univ.dr. Gabriela VariaLimba in care se vor desfasura lucrarile conferintei va fi limba romana. Rezumatele lucrarilor vor fi redactate in limba englezaReguli de redactare

Formular de inscriere


Back to content | Back to main menu