Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative


Go to content

Dreptul la buna guvernare

Dezbateri
Centrul de Drept Public Si Stiinte Administrative SNSPA (CDPSA) în parteneriat cu Institutul Român pentru Drepturile Omului (IRDO), Societatea Academica de Stiinte Administrative (SASA) si Institutul de Drept Public si Stiinte Administrative al României (IDPSAR),
organizeaza Marti 19 mai 2015 la sediul din Bd. Expozitiei nr.30A
sesiunea de comunicari stiintifice cu tema:Dreptul la buna guvernare.COMITETUL STIINTIFIC:
Prof. univ. dr. Irina Moroianu Zlatescu
P
rof.univ. Raluca Besteliu
Prof. univ. dr. Emil Bălan
Prof.univ.dr. Valer Dorneanu

Prof.univ.dr. Ion Dragoman

Prof.univ.dr. Stefan Mircea MineaCOMITET DE ORGANIZARE:
Dr. Catrinel Brumar
Dr. Cristi Iftene
Dr. Adrian Bulgaru
Anna Maria Neagoe
Mihaela Scarlat
Sonia Andreea Stoica


Catrinel Brumar

Studii postdoctorale

Solidaritate vs. responsabilitate: provocarile mecanismului Dublin III pentru determinarea statului membru al Uniunii Europene responsabil cu examinarea unei cereri de protectie internationala

Anna Maria Neagoe

Studii doctorale anul III

Protectia si promovarea drepturilor omului în relatia administratie-cetatean, din perspectiva persoanelor cu handicap

Mariana Dumitru

Studii doctorale anul II

Promovarea drepturilor omului prin învatamântul superior

Marian Tudorascu

Studii doctorale anul II

Protectia cetatenilor împotriva abuzurilor comise prin actele administrative

Mircea Ciocan

Studii doctorale anul II

Modele de organizare a serviciilor medicale spitalicesti în tari din Europa si din lume

Ana Maria Besteliu

Studii doctorale anul II

Libertatea religioasa

Claudia Elena Ignat

Studii doctorale anul III

Medierea si arbitrajul - mijloace de promovare si protectie a drepturilor omului in relatia administratie cetatean

Claudiu Florinel Augustin Ignat

Studii doctorale anul III

Forme ale protectiei si promovare a drepturilor omului: medierea si Ombudsmanul

Alexandra Plesea

Studii doctorale anul III

Politica fiscala a Uniunii Europene

Gheorghe Gutu

Studii doctorale anul III

Administrarea generala a domeniului colectivitatilor locale

Cristi Iftene

Studii postdoctorale

Buna administrare si administratia colectivitatilor locale

Concluziile sesiunii stiintifice

Marti, 19 mai 2015, la sediul Scolii Natioale de Studii Politice si Administrative din Bdul Expozitiei s-a desfasurat sesiunea de comunicari stiintifice cu tema ”Dreptul la buna guvernare”, in contextul aniversarii a 25 ani de activitate a SNSPA, a 70 ani de la crearea ONU si 60 de ani la primirea Romaniei in ONU.

Activitatea face parte din cadrul proiectului ”Burse doctorale si postdoctorale pentru tineri cercetatori in domeniile Stiinte Politice, Stiinte Administrative, Stiintele Comunicarii si Sociologie”, finantat prin FSE - POSDRU 2007-2013 - Axa prioritara 1: „Educatia si formarea profesionala in sprijinul cresterii economice si dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere” Domeniul major de interventie: 1.5 „Programe doctorale si post-doctorale in sprijinul cercetarii”.

Evenimentul, organizat de Scoala doctorala a Scolii Natioale de Studii Politice si Administrative si Centrul de Drept Public si Stiinte Administrative SNSPA (CDPSA) in parteneriat cu Institutul Roman pentru Drepturile Omului (IRDO), Societatea Academica de Stiinte Administrative (SASA), Institutul de Drept Public si Stiinte Administrative al Romaniei (IDPSAR), a reunit postoctoranzi si doctoranzi din cadrul Solii doctorale ”Stiinte Administrative”.

Lucrarile au fost deschise de dna conf. univ. Dr. Diana Camelia Iancu, decan al Facultatii de Stiinte administrative, dnul prof. univ. dr. Emil Balan, Prorector al SNSPA si dna prof. Unic. Dr. Irina Moroianu Zlatescu, directorul IRDO, care au subliniat importanta evenimentului.

Temele aduse in discutie au vizat atat protectia si promovarea drepturilor omului cat si aspecte care tin de administratia publica generala.
Lucrarile au debutat cu prezentarea mecanismului Dublin III si a provocarilor acestuia pentru determinarea statului membru al Uniunii Europene responsabil cu examinarea unei cereri de protectie internationala.
Politica fiscala a Uniunii Europene a fost o alta tema care a pledat pentru introducerea unui nou concept, acela de indice al dezvoltarii fiscale.
Temele referitoare la protectia si promovarea drepturilor omului au suscitat dezbateri intense.
Astfel in ce priveste drepturile persoanelor cu dizabilitati au fost evidentiate masurile eficiente si adecvate ce trebuie intreprinse pentru a promova, proteja si asigura exercitarea deplina si in conditii de egalitate a tuturor drepturilor.
Discutiile cu privire la tema
Promovarea drepturilor omului prin invatamantul superior au urmarit armonizarea procedurilor de recunoastere a actelor de studii in spatiul European al invatamantului universitar.
Tema
Modele de organizare a unitatilor spitalicesti a urmarit sa prezinte o evolutie a sitemului de servicii medicale din Romania, in ultimii 25 de ani, din perspectiva eficientei acestora.
Libertatile religioase, o alta tema de discutie ce a urmarit sa evidentieze legatura dintre acestea si libertatea de exprimare.
De asemenea, au fost prezentate Medierea, Arbitrajul si Ombudsmanul ca mijloace de promovare si protectie a drepturilor omului in relatia administratie-cetatean.
Administratia generala, un alt subiect al dezbaterilor, a urmarit atat prezentarea domeniului colectivitatilor locale cat si ”Buna administrare” ca drept in cadrul comunitatii care apartin minoritatilor.
Tema privind
Protectia cetatenilor impotriva abuzurilor comise prin actele administrative a evidentiat necesitatea armonizarii legislatiei astfel incat instrumentele acesteia sa permita aprecierea legalitatii actului administrativ intr-un termen cat mai scurt.

Concluziile sesiunii se vor regasi intr-o publicatie care va cuprinde propunerile realizate in cadrul fiecarei lucrari prezentate, in vederea transmiterii acestora institutiilor cu atributii in domeniu, pentru imbunatatirea activitatii acestora.Manifestarea stiintifica este organizata sub egida Scolii Doctorale SNSPA fiind coordonata de Prof.univ.dr. Irina Zlatescu si Prof.univ.dr. Emil Balan.


Back to content | Back to main menu